Fethiye – Saklıkent Kanyonu

Şimdiye kadar gezdiğim yerler içerisinde beni en çok heyecanlandıran doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakan Fethiye Saklıkent. Bu güzel kanyonu keşfetmek ve gezmek istiyorsanız öncelikle buz gibi sudan geçmek zorundasınız. Kaygan kayalıkların ve buz gibi suların ardında saklanmış bu güzel kanyonu mutlaka gezmelisiniz. Oldukça şiddetli bir akış gücüne sahip olan buz gibi dereden geçmek ise hiç de kolay değil. Derenin akış gücüne kapılmadan geçmenizi sağlamak için bir ip kullanılmıştır. İlk gittiğimde karşıya geçmek için ip felan yoktu 2014 yılında yaşnan heyelandan sonra güvenlik tedbirleri arttırılmış durumda. Yaklaşık 10 metrelik bu geçiş size bir ömür kadar uzun gelebilir. Soğuk sudan donan ayağınızı bir süre sonra hissetmeyebilirsiniz. Ama bu dereyi geçtikten sonraki güzelliği görünce buna değdiğini göreceksiniz. Soğuk dereyi geçtikten sonra kanyonda ilerlerken kendinizi geçmişte hatta taş devrinde hissedebilirsiniz. Yüzleri kil maskeli adamlar göreceksiniz, hiç korkmayın. Çünkü birazdan siz de bu kil maskesini merak ederek yüzünüze süreceksiniz. 🙂

 

 Peki bu kil maskesini nasıl elde edebilirsiniz?

Kayaların üzerine biraz su döktüğünüzde kayanın üzerinde bir çamur tortusu oluşmaktadır. Bu çamur tortusunu yüzünüze sürdüğünüzde zamanla kuruyup gri bir renk alacaktır. Saklıken’te gelen insanlar bu çamurun faydalı olduğunu düşündükleri için vücutlarının her yerine itina ile sürerler. Tabiki bizde gittiğimiz zaman bol miktarda sürmüştük. Kanyonda ileriye doğru gittikçe içinde yürüdüğünüz suyun ısındığını göreceksiniz. Bu arada başınızı yukarı kaldırıp baktığınızda nasıl bir çılgınlık içinde olduğunuzu göreceksiniz. Dik kayalıklardan oluşan dev bir kanyonun içindesiniz. Başınıza bir kaya bile düşebilir. Bu yüzden isteyen ziyaretçilere kanyon girişinde baret kiralanmaktadır. Bu arada bu kanyonda yürürken mutlaka suya ve kaygan kayalıklara karşı dayanaklı bir ayakkabı giymeyi unutmayın.

Fethiye Saklıkent’e nasıl gidilir?

Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki Saklıkent Kanyonu ile Fethiye merkez arası yaklaşık 40 kilometredir. Eğer yolunuz Fethiye’ye düşmüşse mutlaka bir gününüzü Saklıkent’i gezmek için ayırın. Arabanız ile gidecekseniz Saklıkent levhalarını takip etmeniz durumunda kolaylıkla bulabilirsiniz. Ama arabanız yoksa da üzülmeyin. Fethiye otogarının önünden Saklıkent dolmuşları geçer. Bu dolmuşlarla bir saatte Saklıkent’e ulaşmanız mümkündür. Saklıkent’i gezmek için en uygun mevsim ise yaz mevsimidir. Sıcak yaz günlerinde serin bir kanyonu gezmek gibisi yok. Yol üzerinde hatrı sayılır miktarda gözlemeciler vardır bir çoğunun girişinde su fişkiyesi bulunmakta ortalama havanın 35-40 derece olduğunda çok eğlenceli ve serinletici olabilir ama kuyu suyu olduğu için özellikle koyu renk arabanız varsa bu su lekeleri biraz canınızı sıkabilir.

Saklıkent’e giderken yanımızda neler bulundurmalıyız?

Kıyafet olarak içinize mayonuzu, üstünüze sadece bir tişört giyin. Eğer sonbahar aylarında giderseniz kısa bir şort da giyebilirsiniz. Ama size tavsiyem kesinlikle yaz aylarında gitmeniz yönünde olacaktır. Yanınıza mümkünse sadece boynunuza asacağınız küçük su geçirmez bir çanta ve içinde fotoğraf makinenizi alın. Çünkü çamurlu ve hızlı akan suda bastığınız yeri göremediğiniz için düşebilirsiniz. Zira ben telefonumu suya düşürmüştüm (Samsung S3) şansım vardı ki bataryayı hemen çıkardım ve 1 gün boyunca güneşin alnında torpido üzerinde bırakınca tekrar çalışmaya başladı.

Saklıkent’te rahat gezmek için, sağlam ve altı sert deniz ayakkabılarına ihtiyacınız olacak. Bu gezideki en önemli şey ayakkabı seçimidir. Hem taşlarda rahat yürümek için, hem de çamurlu suyun kayganlaştırdığı kayalardan kaymamak için deniz ayakkabısı çok önemlidir. Eğer yanınızda yoksa üzülmeyin. Saklıkent girişinde uygun bir fiyata ayakkabı kiralayabilirsiniz. Bu arada size bu sudan kolay geçmenin bir püf noktasını vereyim: Yürürken ayaklarınızı yerden kaldırmayın, sürükleyerek ilerleyin. O zaman akan suya karşı dengenizi korumak çok daha kolay oluyor. Ama yağmurlu günlerde Saklıkent’e uğramayın bence; çünkü sel tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Saklıkent Rafting Turu

Saklıkent Karaçay Nehri’nden şişme botlar ile rafting yapabilirsiniz. Eğer rafting macerası arıyorsanız Saklıkent Karaçay Nehrini size tavsiye ederim. Yaklaşık 3 kilometre boyunca Karaçay’ın serin suyunda heyecan yaşabilirsiniz. Bir grup halinde yapılan rafting turunda, ister tek kişilik botlar ile, ister daha fazla sayıda kişi alabilen botlar ile rafting yapabilirsiniz. Ben hiç denemedim çok eğlenceli gelmedi bana.

Saklıkent Yemekleri

Karaçay Nehri kenarına yerleştirilen köşklerde yemek yiyerek dinlenebilirsiniz. Bu köşklerin manzarası da çok güzel. Önünüzde şırıl şırıl akan buz gibi bir nehir akarken siz köşkünüzde sımsıcak bir çayı yudumlayabilirsiniz. Burada enfes gözlemeler ve balık menüleri sizi bekliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.