Kırşehir – Kaman

Kaman ilçesi denince birçoğumuzun aklına ceviz gelmektedir. Buraya geldiğinizde  mutlaka bir miktar almanızı tavsiye ederim. Kaman yüzölçümü olarak en zengin ilçelerden birisidir. Kaman 1944 yıllında ilçe statüsüne kavuşmuştur İlçeye bağlı 10 kasaba 41 köy bulunur. İlçemiz 2015 yıllı itibari ile toplam nüfusu 37.014’dır. Kaman’ı özel kılan başka bir şey ise ömrünü son yıllarını ilçemizde geçiren Dadaloğlu’dur. Bu ilçenin benim için ayrı bir yeri bulunmaktadır. Hem doğum hemde vatani görev askerlik yaptığım yerdir. Kaman’ın belli başlı tarihi ve turistlik yerlerini sizler için sıralayacağım geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerler.

Dadaloğlu Mezarı

Dadaloğlu asıl Çukurova’da doğup büyümüştür. Ömrünün son yıllarında gelip ilçemize yerleşmiştir. İlçemize çok hizmeti olmuştur. Öldüğünde burada gömülmüştür. Mezarı Dadaloğlu Kültür Parkının bulunduğu, Ziyarettepe’dedir. İlçe belediyesi tarafında buraya anıt mezar yapılmıştır. yöre halkı ve buraya gelen ziyaretçilerin sık ziyaret ettikleri bir yerdir.

 

Kuş Kalesi

ilçemizde bulunan bu kale Hitit döneminde inşa edilmiş. Bizans döneminde geliştirilmiş ve uzun süre kullanılmıştır. Ondan sonra gelen birçok medeniyetin kullandığı kale bugün hala ziyaretçilerini çekebilecek güçtedir. Yolunuz düşerse uğrayın derim. İlçe merkezine sadece 3 km uzaklıktadır.

Ömerhacılı Kalesi
İlçemize 12 km uzaklıkta bulunan bu kale Ömerhacılı kasabası yakınlarındaki Baran dağının, sarp ve dik yamaçlarına kurulmuştur. Kale kim tarafında yapıldığı net bilinmiyor ama Roma veya Bizans döneminde inşa edildiği bilinen kale birçok medeniyet kullanmıştır. Kalede yaşayan insanların asma merdivenler veya gizli yollarla kaleye giriliyor. Bu gizemli kaleye yolunuz düşerse kesinlikle uğrayın derim.
Hirfanlı Baraj Gölü

İlçe merkezine 17 km uzaklığında bulunan bu baraj gölü ilk yapıldığında Türkiyenin en baraj gölüydü. Hemen yanında benimde askerliğimi yaptığım jandarma genel komutanlığı eğitim yeri bulunmakta. Günümüzde birçok baraj gölünün olması bu baraj gölü günümüzde 4. Sıraya düşmüştür. 2 km uzaklığında Tesisler bulunur. Bu göl Dolgu yüksekliği 81 metredir. Baraj gölünün uzunluğu: 75 km. ve en geniş yeri: 15 km. dir. Ayrıca göl kıyısında 1960 yıllında açılan Büyük Oba adında bir plaj bulunur. Yöre halkı ve ziyaretçilerin yaz aylarında sık uğradıkları bir yerdir. Sizinde yolunuz düşerse bu plaja gidip doyasıya yüzebilirsiniz.

Kalehöyük

İlçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunur.  höyüğün bulunduğu tepe yaklaşık olarak  280 metre çapında 16 metre yüksekliktedir. Höyükte 1986 yıllında Japonların oluşturduğu bir araştırma grubu ile yapılmıştır.  kazılarda 4 farklı katman bulunmuştur. bu katmanlarda birçok buluntuya rastlanmıştır. Burada çıkarılan kalıntılar Kalehöyük müzesinde sergilenmektedir.

Kaman Kalehöyük Müzesi
Japon Hükümeti’nin “Kültürel Mirası Koruma Projesi” çerçevesinde hibe olarak yaptığı Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 830 metrekare açık, 470 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 1.500 metrekarelik alanı kapsamaktadır. Burada sergi salonu, sinevizyon, araştırma, fotoğraflama ve kütüphane bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca Japon botanik bahçesi stilinde yapılan müze 2011 yıllında en iyi yeşil müze ödülüne layık görülmüştür. 2012 yıllında Avrupa’da yıllın müzesi adayı gösterilmiştir. Yolunuz düşerse mutlak bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.