Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

Yurtdışı telefon satın alıp Türkiye’de kullanmak, sağladığı fiyat avantajı nedeniyle bir çoğumuzun sıklıkla yaptığı bir şeydi. Özellikle iPhone, Samsung ve diğer pahalı modellerde Türkiye satış fiyatlarının yurtdışı telefon fiyatlarına göre abartılı yüksek olması vatandaşları buna iten başlıca sebepler arasında.

Yolcu yurtdışından gelirken beraberinde telefon getirip Türkiye’de kayıt yaptırıp kullanabiliyor. Posta veya kargo ile yurtdışından telefon almak veya internet siteleriyle yurtdışından telefon getirmek yasak. Bu durumda gümrükte telefona el konabilir ve iki katı ceza ödemek durumunda kalırsınız.

Yurtdışından kendiniz veya başkası adına telefon getirmek mümkün. Bir başkasının size getirdiği telefonu da kayıt yaptırabiliyorsunuz. Burada telefonun yurtdışından gelmiş olması önemli, ne zaman ve kimin getirdiğinin bir önemi yok.

Yurtdışı telefon kaydı bilgiler

Telefonu yurtdışından dönüşü 120 günü geçmemiş birinin üzerine kayıt yaptırabiliyorsunuz. Pasaporta 2 yılda bir kez yeni telefon kaydı yaptırılabiliyor. Eğer üzerine telefon kaydı yapacağınız pasaportun süresi 120 günü geçmişse ya yeniden yurtdışında gidiş dönüş yapmanız yada yurtdışından dönüşü 120 günü geçmemiş ve üzerine son 2 yıldır telefon kaydedilmemiş birini bulmanız gerekiyor. E-devlet üzerinden yapılan kayıtlarda pasaport ile ilgili bir evrak istenmiyor. Abone merkezinden kayıt yaptıracağınız zaman pasaport sahibinin bizzat pasaportuyla veya yurtdışı çıkış ve dönüş makbuzuyla başvuru yapması gerekiyor.

Getirilen telefonun açılması için vergisinin ödenmesi gerekiyor. Telefon vergisini bankalara, vergi dairelerine nakit veya internet vergi dairesinden kredi kartıyla yatırabiliyorsunuz. Telefon harcı yatırırken, cep telefonunun 15 rakamlı IMEI numarası, kayıt yapacağınız pasaport sahibinin ad ve soyadı, TC Kimlik numarası lazım. Kayıt edilmeyen telefon 120 günde kullanıma kapatılıyor. Kapatılan telefon vergisi ödenince yeniden açılıyor.

Yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır

Yasaya göre, yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemi için pasaport sahibi olan kişilerin e-devlet sitesine veya abone kayıt merkezlerinden başvurması gerekiyor. Abone kayıt merkezine şahsen başvurularda pasaportun yanı sıra telefon harcı ödendiğini gösterir belgenin aslı ile başvuruda bulunulması isteniyor. Yurtdışından gelen telefon kapandı nasıl açılır, adım adım yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır:

  1. Yurtdışı telefon kayıt harcı 170 TL  (Ekim 2018 itibaren 500 tl olmuştur)
  2. E-devlet üzerinden belge gerekmeden kaydını yap
  3. E-Devlet yoksa Abone kayıt merkezinden kaydını yaptırabilirsiniz.

8 thoughts on “Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

  • 8 Aralık 2023 tarihinde, saat 21:55
    Permalink

    detaylı ve akıcı bir makale olmuş kaleminize sağlık

    Yanıtla
  • 8 Aralık 2023 tarihinde, saat 22:44
    Permalink

    epeyce faydalı bir makale oldu benim için karşılaştığıma sevindim

    Yanıtla
  • 8 Aralık 2023 tarihinde, saat 23:13
    Permalink

    verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim

    Yanıtla
  • 10 Aralık 2023 tarihinde, saat 16:53
    Permalink

    düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun

    Yanıtla
  • 10 Aralık 2023 tarihinde, saat 17:29
    Permalink

    şu sıralar araştırma yapıyordum bu paylaşımla karşılaştığım iyi oldu sağ olun

    Yanıtla
  • 10 Aralık 2023 tarihinde, saat 18:04
    Permalink

    Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler

    Yanıtla
  • 17 Aralık 2023 tarihinde, saat 20:17
    Permalink

    Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.